Hoe kun je van een kogelbarbecue een echte smoker maken? Zonder dat je een dure smoker moet kopen, want de smaak is het natuurlijk wel waard, maar een echte smoker kost ook wel wat.
En dat is nu juist een prijs die veel mensen ervan zal weerhouden om een smoker te gaan gebruiken.
Maar met een paar handige kunstgrepen kun je thuis zonder veel moeite een echte smoker maken van de kogelbarbecue die je toch al hebt staan.
Wat is het voordeel van een smoker?
Natuurlijk is de smaak van het vlees het grootste voordeel van een somker. Maar de rook wordt natuurlijk niet door de smoker gemaakt maar door schilfers hout of blokjes hout die voor de rook zorgen.
Je kunt een smoker eigenlijk zien als een mini rookkamer. Bijvoorbeeld een rookkamer waarin gerookt vlees gemaakt worden, maar ook dezelfde kamer waarin je paling kunt roken.
Zo kun je vlees bereiden met rookaroma. Blees dat doorgaans wat langer nodig heeft dan een biefstuk, dus dan hebben we het over grotere stukken vlees.
Denk bijvoorbeeld aan een brisket of een picanha. Ook pulled pork kun je op deze manier heel eenvoudig zelf maken.
Dit voordeel kun je eigenlijk na-apen in iedere barbecue met deksel, dus ook in een kogelbarbecue.
Wat heb je nodig?
Het makkelijkste gaat het als je een kogelbarbecue met een doorsnede hebt van 47 centimeter, of misschien nog wel beter een diameter van 57 centimeter.
Je hebt natuurlijk betere en minderen kogelbarbecues, maar in principe maakt het merk verder niet uit.
Daarnaast heb je rookhout nodig. Dat kun je bij de meeste winkels en online winkels verkopen waar je ook een barbecue kunt kopen.
Meestal worden er verschillende soorten hout verkocht, en daarmee kan iedere keer het aroma toch een tikkeltje anders zijn.
Bij hickory of eigen worden vaak snippers gebruikt en deze houtsoorten hebben een zwaarder rooksmaak.
Bij mildere houtsoorten worden vaak grotere brokken hout gebruikt. Bijvoorbeeld hout van een olijvenboom, ahorn, of een appelboom.
Ook zijn er weer houtsoorten die beter bij vis of zeevruchten passen, daar kan bijvoorbeeld beukenhout voor gebruikt worden.
Daarnaast heb je een bak of rand nodig. Dat zet je op het rooster van de kogelbarbecue. Daar doe je het rokende hout in, en tegelijkertijd blijft het vlees zo gescheiden van het hout.
Sommige kogelbarbecues hebben dit standaard erbij.
Heb je niet zo’n rand of bak kun je deze eenvoudig maken door een paar stenen op het rooster te leggen. Zo heb je een afscheiding tussen vlees en hout.
Buiten dit heb je bij de meeste recepten ook nog een aluminiumbak nodig waarin het vlees gedaan kan worden, en meestal heb je ook een kerntemperatuurmeter nodig.
Daarmee kan het vlees gecontroleerd gegaard worden.
Ook dit kun je overigens in de meeste winkels kopen waar je ook een barbecue kunt kopen.